Mijn favoriete nummers: Laden..

Nieuws

De kerstmuziek van 2013: wat wordt de kersthit?

Als je denkt aan kerstmuziek dan denk je waarschijnlijk aan klassiekers als 'All I Want For Christmas Is You' van Mariah Carey en 'Last Christmas' van Wham. Jaarlijks proberen verschillende artiesten een kersthit te scoren en wij zetten de opvallendste van dit jaar voor je op een rij.

Kelly Clarkson

In 2003 maakte Kelly Clarkson al eens twee kerstliedjes voor het album American Idol: Great Holliday Classics; 'Oh Holy Night' en 'My Grown-Up Christmas List'. Tien jaar later vindt de Amerikaanse zangeres het tijd voor een volledig kerstalbum. Op Wrapped In Red staan naast een stel klassiekers als 'Have Yourself A Merry Little Christmas' en 'Silent Night' ook meerdere nieuwe liedjes. De meest opvallende is 'Underneath The Tree', wat volgens critici een moderne versie is van Mariah Careys 'All I Want For Christmas Is You'. Het zou zomaar de kersthit van 2013 kunnen worden en misschien zelfs wel een echte kerstklassieker. (luister)

Nick & Simon

Kerstmuziek is niet nieuw voor Nick & Simon, want in 2009 maakten ze al eens een kersteditie van hun album Luister. Op die cd stond onder andere de hit 'Santa's Party'. Het is de Volendammers blijkbaar goed bevallen, want ze komen nu met Christmas With Nick & Simon. Het duo liet het album half oktober al in première gaan tijdens hun concert in het Gelredome in Arnhem, zodat de vele fans de cd alvast konden aanschaffen. Op het album staat een mix van bekende en nieuwe liedjes. Nick zingt 'Baby, It's Cold Outside' samen met Katie Melua en Simon doet 'Christmas In Our Hearts' met Sandra van Nieuwland. 'Best Time Of The Year' zal uitgebracht worden als single. (luister)

Marble Sounds

Een typisch kerstliedje heeft Marble Sounds niet gemaakt, maar 'Leave A Light On' ademt wel de sfeer van de donkere decembermaand. Marble Sounds is afkomstig uit België, bestaat sinds 2007 en heeft Pieter Van Dessel als frontman. Hij begon alleen maar naarmate zijn muziek vaker gedraaid werd op de radio, kwamen er steeds meer muzikanten om hem heen. Een hit heeft Marble Sounds nog niet gehad maar met 'Leave A Light On' zou het zomaar kunnen gebeuren. (luister)

The Voice Of Holland

Het tv-programma The Voice Of Holland speelt slim in op de kersthype, want de makers hebben de halve finalisten de studio ingestuurd om 'Christmas Hearts' op te nemen. Het is een liedje dat geschreven werd door Sanne Hans, die we beter kennen als Miss Montreal. 'Christmas Hearts' ging in première tijdens de halve finale van The Voice Of Holland, bekeken door zo'n 3 miljoen mensen. Een garantie voor een hit is het niet maar handig is het zeker. (luister)

Andy Burrows

De tijden dat Andy Burrows de drummer van Razorlight was, liggen inmiddels alweer een paar jaar achter ons. In 2009 stapte hij over naar de band We Are Scientists en ondertussen maakte hij ruimte voor allerlei andere projecten. Zo vormde hij samen met Tom Smith van Editors het duo Smith & Burrows, waarmee ze in 2011 een kersthit scoorden met 'When The Thames Froze'. Twee jaar later is Andy Burrows terug met een eigen kerstliedje, gemaakt voor de film The Snowman And The Snowdog. De track heet 'Light The Night'. (luister)

Glennis Grace

Meer Nederlandse kerstmuziek komt er van Glennis Grace. Met One Christmas Night Only brengt de Amsterdamse haar eerste kerstalbum op de markt en er wordt alles aan gedaan om dat niet zomaar voorbij te laten gaan. Er wordt namelijk een tv-special opgenomen in de Noorderkerk in Amsterdam die op kerstavond te zien zal zijn op RTL 4. Op One Christmas Night Only staan covers van favoriete kerstliedjes van Glennis Grace en een paar nieuwe tracks. Bijzonder is het duet met André Hazes, want met wat knippen en plakken zingen ze samen 'Eenzame Kerst'. Een eigen liedje van Glennis Grace dat wordt uitgebracht als single is 'Mijn Allermooiste Kerst'. (luister)

Tangarine

Waarschijnlijk heb je Tangarine wel eens gezien, want het is dit seizoen de huisband van De Wereld Draait Door. De groep bestaat uit de tweeling Sander en Arnoud Brinks die samen folkmuziek maken. In 2010 brachten ze al eens het album Winter Songs - The December Sessions uit met daarop allerlei winterse nummers. Nu is het tijd voor een echt kerstliedje genaamd 'I Like Christmas (But I Can't Stond The Cold)'. Je hoort in ieder geval de invloeden van hun grote helden The Beatles, Simon & Garfunkel en Bob Dylan. (luister)

Pentatonix

Een groep waarvan verwacht wordt dat ze deze kerst in ieder geval in Groot-Brittannië hoge ogen gaan gooien is Petatonix. Het is een vijftal dat acapella zingt en afkomstig is uit de Amerikaanse staat Texas. Ze wonnen het derde seizoen van de talentenjacht The Sing-Off door onder andere 'Eye Of The Tiger' van Survivor te zingen. Speciaal voor de feestdagen hebben ze 'Little Drummer Boy' opgenomen, een echte kerstklassieker. Het origineel werd geschreven in 1941 door ?Katherine Kennicott Davis? en het eerste commerciële succes stamt uit 1955 en komt op naam van The Trapp Family Singers. Pentatonix probeert er nu een hit mee te scoren. (luister)

Naked

Een volgende Nederlandse kerstsingle komt op naam van een band uit Den Haag. In de hofstad werd Naked opgericht door Arie Spaans, die ook de teksten voor de groep schrijft. In 2004 kreeg Naked een prijs voor beste album uit Den Haag. Een grote hit heeft ze dat vooralsnog niet opgelet, maar wie weet brengt de kerst van 2013 daar verandering in. (luister)

Ariana Grande

Als je boven de twintig bent dan heb je waarschijnlijk nog nooit van Ariana Grande gehoord, maar deze 20-jarige Amerikaanse is bekend uit de Nickelodeon-series Victorious en Sam & Cat. In de Verenigde Staten is ze een echt tieneridool en die status begint ze ook in Nederland steeds meer te verwerven. En tja, als tieneridool wil je er ook tijdens de feestdagen zijn en daarom heeft Ariana Grande een EP gemaakt met de titel Christmas Kisses. Verwacht geen nieuwe liedjes, want het mini-album staat vol met glad geproduceerde covers. 'Last Christmas' is de eerste single. (luister)

Leona Lewis

In Nederland is het al een paar jaar wat rustig rondom Leona Lewis, de zangeres die in het verleden hits als 'Bleeding Love' en 'Better In Time' scoorde. Wie weet brengen de feestdagen daar verandering in, want de ex-winnares van de Britse X-Factor heeft voor het eerst een kerstalbum uit. Het was niet haar eigen idee, maar dat van Simon Cowell, jurylid bij X-Factor en eigenaar van platenlabel Syco Music. Op Christmas, With Love staan bekende en nieuwe liedjes. 'One More Sleep' is de single, een uptempo popsong. (luister)

Susan Boyle

We hebben met Kelly Clarkson (American Idol), Glennis Grace (The Soundmix Show) en Leona Lewis (X-Factor) al drie winnaars van talentenjachten die een kerstalbum hebben gemaakt. Wat ontbreekt er dan nog? Nou, Britain's Got Talent bijvoorbeeld, waar Susan Boyle tweede werd in het derde seizoen. Haar verhaal moge bekend zijn: een niet al te knappe huismoeder die wereldwijd de harten verovert. Nu brengt ze een kerstalbum uit genaamd Home For Christmas. Geen al te originele titel en de cd is dat ook niet, met uitzondering van een duet met Elvis Presley ('O Come, All Ye Faithful'). (luister)

Jewel

In 1999 bracht Jewel haar eerste kerstalbum Joy uit en na veertien jaar is het tijd voor haar tweede: Let It Snow: A Holiday Collection. De zangeres omschrijft haar cd als kerstig, met invloeden uit country, folk en popmuziek met zo hier en daar een klassieke twist. Het album staat vol met covers en twee nieuwe liedjes. (luister)

Bad Religion

Bad Religion en een kerstalbum? Jawel hoor! De Californische punkband werd al jarenlang gevraagd om een keer een cd op te nemen voor de feestdagen, maar steeds sloegen ze de aanbiedingen af. Tot dit jaar, want de band besloot zich toch eens te wagen aan een aantal klassiekers. Op Christmas Songs staan acht covers en een remix die door critici goed gewaardeerd worden. Bad Religion blijkt ook over een kerstgedachte te beschikken, want 20 procent van de opbrengst gaat naar SNEP. Deze organisatie zet zich in voor kinderen die door priesters zijn misbruikt. (luister)

Meer oudgedienden in kerstsfeer

Een paar wat oudere artiesten steken hun muziek eveneens in kerstsfeer. In Nederland is Johnny Mathis geen grote bekende, maar wereldwijd verkocht de inmiddels 78-jarige leeftijd meer dan 350 miljoen albums. In 1957 scoorde hij zijn eerste hit en 56 jaar later brengt hij alweer zijn zesde kerstalbum uit. Op Sending You A Little Christmas zingt hij klassieke nummers met bekende artiesten als Natalie Cole, Gloria Estefan en Billy Joel. (luister)

Als je Mary J. Blige heet en een titel zoekt voor je eerste kerstalbum dan is de woordspeling al snel gevonden: A Mary Christmas. Op deze cd steekt de zangeres beroemde kerstliedjes in een soulvol jasje. Ze doet dat niet alleen, want ze krijgt hulp van onder andere Jessie J, Jennifer Lopez, Marc Anthony en Barbra Streisand. (luister)

Voor de hoogtijdagen van het Britse duo Erasure moeten we terug naar de jaren '80, toen de heren met hun synthpop verschillende hits scoorden zoals 'Sometimes'. Nu proberen ze terug in de aandacht te komen met Snow Globe waarop de synthesizer uiteraard niet ontbreekt. Vince Clarke en Andy Bell hebben niet alleen liedjes gecoverd, maar ook bekende kerstverhalen op muziek gezet. De single 'Gaudete' was een hit van Steeleye Pan uit 1973. (luister)

Liedjes uit 2012 in een rerelease

Er zijn ook artiesten die in 2012 een kersthit scoorden en daarmee een jaar later wederom de charts willen bestormen. De Canadese zanger Michael Bublé is zo iemand. De man had een jaar geleden succes met zijn album Christmas, waar ook 'Christmas (Baby Please Come Home)' op stond. Er had voor gekozen kunnen worden om een andere track van de cd te bombarderen tot single, maar dat is niet gedaan. 'Christmas (Baby Please Come Home)' is daarom opnieuw uit. (luister) Ook de Nederlandse zangeres Leonie Meijer probeert het met een 'oud liedje', want haar 'Rijk Alleen' brengt ze opnieuw onder de aandacht. (luister)

Andere Nederlandse kerstliedjes

Uiteraard zijn er naast Nick & Simon, Tangarine en Glennis Grace nog veel meer Nederlandse artiesten die een kersthit proberen te scoren. Tim Roos bijvoorbeeld, die eerder dit jaar Radio 2 Talent was en nu 'Just Like A Symphony' uit heeft. Waar Tim Roos kiest voor Engels, wenst Pieter van der Zweep iedereen in het Nederlands een 'Vrolijk Kerstfeest'. Ook zeemanskoor Ancora, zanger Bert Hermelink, zangeres BYentl, Chelsea uit The Voice Kids, feestband Glamourama, de Drentse band Mooi Wark, de groep To Twelve en het duo Williams Smulders & Lieke Grey hebben kerstsingles.

Spotify

Alle kerstsingles van 2013 zijn te beluisteren via onderstaande playlist op Spotify. Abonneer je erop zodat je er overal naar kunt luisteren en automatisch op de hoogte blijft van toevoegingen aan de lijst!

Alle kerstsingles van 2013 op een rij

- Ancora 'Kerstmis Op Zee'
- Andy Burrows 'Light The Night'
- Ariana Grande 'Last Christmas'
- Ariana Grande 'Snow In California'
- Ayesha 'Little Christmas Song'
- Bad Religion 'O Come, O Come Emmanuel'
- Bellowhead 'Christmas Bells'
- Bert Hermelink 'Fijne Dagen'
- BYentl 'Hoo Hoo Christmas'
- Chelsea 'Have A Wonderful Christmas Time'
- Deacon Blue 'You'll Know It's Christmas'
- Erasure 'Gaudete'
- Femke Meines 'Kerst Met Jou'
- Glamourama 'Singing Jingle Bells And Let It Snow'
- Glennis Grace 'Mijn Allermooiste Kerst'
- Glennis Grace & André Hazes 'Eenzame Kerst'
- Jewel 'It's Christmastime'
- Johnny Lang 'Seasons'
- Kelly Clarkson 'Underneath The Tree'
- Kristen Bell, Agatha Lee Monn & Katie Lopez 'Do You Want To Build A Snowman?'
- Leona Lewis 'Mr Right'
- Leona Lewis 'One More Sleep'
- Leonie Meijer 'Rijk Alleen'
- Lily Allen 'Somewhere Only We Know'
- Marble Sounds 'Leave A Light On'
- Mark Nevin 'Christmas Cake'
- Mary J. Blige 'Have Yourself A Merry Little Christmas'
- Michael Bublé 'Christmas (Baby Please Come Home)'
- Mooi Wark 'Hey, Hey, Die Kerstman!'
- Naked 'Christmas Lights'
- Nick & Simon 'Best Time Of The Year'
- Pentatonix 'Little Drummer Boy'
- Pieter van der Zweep 'Vrolijk Kerstfeest'
- Rigby '(It's X-Mas Night Would You) Please Come Home'
- Robbie Williams & Lily Allen 'Dream A Little Dream Of Me'
- Susan Boyle & Elvis Presley 'Oh Come, All Yeh Faithful'
- Tangarine 'I Like Christmas (But I Can't Stand The Cold)'
- The Killers 'Christmas In L.A.'
- The Voice Of Holland 'Christmas Hearts'
- Tim Roos 'Just Like A Symphony'
- To Twelve 'The Best Christmas (I've Ever Had)'
- Will And The People 'Walking In The Air'
- William Smulders & Lieke Grey 'Gevoel Van Vrede'
- X-mas Inc. 'Christmas Time' 

Bekijk ook onze Mega Kerst Top 50 met de populairste kersthits ooit gemaakt


Wat is jouw favoriete kersthit van 2013? Laat het weten door te reageren!

Reacties (24)
21 dec 2014 21:43 wink broekema
heren, ooit geweten dat ons eigen gruppo sportivo een uitstekend kerstnummer heeft gemaakt? hier istie http://youtu.be/XBSB7SvqXYM en alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2015 gewenst!
25 dec 2013 22:20 R. Spijker
Mijn kersthits top 3 van 2013:

01 - Ancoara - Kerstmis op zeew
02 - Mooi wark - Hey hey die Kerstman
03 - Nick & Simon - Vrolijk kerstfeest
21 dec 2013 21:15 Remco
Zojuist "Little Chrismas Song" van Ayesha beluisterd op http://youtu.be/la2TStdFJHI
Dit jazznummer valt op tussen de traditionele Kersthits en dus een verrassende afwisseling. Lekker in het gehoor :)
19 dec 2013 20:51 Maistro
Ik hoorde nog iets heel anders en vond het echt prachtig: Sad song for Christmas, van Kris
https://www.youtube.com/watch?v=Ik7TKkTUNFM
17 dec 2013 11:22 Ron
X-mas Inc. met Christmas Time, lekker vrolijk nummer en de gehele opbrengst ten goede komt aan Stichting Opkikker!
Super goed !
17 dec 2013 2:09 Valentijn
Deze mag natuurlijk niet ontbreken:

Bim Bam van De heer Van Benthem en de Toinettes!

http://www.youtube.com/watch?v=TZTF-tZM2Kk
16 dec 2013 14:36 Henk plaat
X-mas inc, wat een topnummer! Helemaal happy wordt je er van!!!

Snel draaien op de radio!
15 dec 2013 18:27 menno
De Kast- Overal was vrede
De Kast- Het allergrootste feest
15 dec 2013 18:26 Menno
De Kast- Overal was vrede
De Kast- Het allergrootste feest
15 dec 2013 14:53 maarten
Ik mis in dit rijtje nog de nieuwe kerstsingle van Krullen Sjaak: "Kerstmis wordt het ieder jaar". Leuk aanstekelijk refrein (kwam hem net tegen op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=RszOzYln2Qk )
15 dec 2013 12:37 Rob
jaaa, Pieter van der Zweep - Vrolijk Kerstfeest!!
14 dec 2013 19:48 Rinse de Boer
Ayesha met Little Chrismas Song past goed tussen de Amerikaanse klassiekers...alleen geen kerstbelletjes :P
14 dec 2013 19:08 Dagmar
Leuk kerstmis liedje van de Arnhemse Ayesha heeft ook een leuke clip door het Arnhemse bedrijf NOBS Film & Video. Even een paar minuutjes helemaal in de kerstsfeer! http://www.nobs.nl/little-christmas-song.html
14 dec 2013 14:50 Stef
Wat een prachtige song van Ayesha, heerlijke sfeer, krijg nog meer zin in die fijne dagen...
14 dec 2013 0:16 Marjolein Hogezand
Christmas time van x-mas inc heel erg mooi en leuk nummer, om lekker vrolijk van te worden en dat hoort bij kerst :D!
13 dec 2013 20:07 Manfred
X-mas Inc. met Christmas Time, heel goed en mooi nummer; al is het alleen maar omdat de gehele opbrengst ten goede komt aan Stichting Opkikker!
13 dec 2013 19:56 Peter
Een topnummer van X-Max Inc
veel artiesten voor een goed doel
dat moet gehoord en gedraait worden
je waant je gewoon in disney
13 dec 2013 19:54 Topplaat
te gek initiatief met absoluut een efteling./disney- actige sound
Eindelijk weer iets echt leuks van Nederlandstalige bodem
13 dec 2013 12:47 Jeroen
Mijn kerst hit voor dit jaar is Danny Lit - Kerst Feest https://itunes.apple.com/nl/album/kerstfeest-single/id586399173
13 dec 2013 11:01 Malu
Ayesha met Little Christmas Song! Komt uit Arnhemse bodem!
Laat een reactie achter
 
 
 
 
 
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.