Mijn favoriete nummers: Laden..

Nieuws

Miley Cyrus: kindster goes wild

Een paar jaar geleden was Miley Cyrus nog een lieve en onschuldig ogende kindster. Inmiddels is ze uitgegroeid tot één van de meest besproken personen ter wereld die meedoet om de bovenste plaatsen in de charts. Een profiel van deze 20-jarige.

Op 23 november 1992 wordt er in Amerika’s countryhoofdstad Nashville een meisje geboren genaamd Destiny Hope Cyrus. Ze krijgt deze naam omdat haar ouders grote dingen van verwachten, maar eenmaal wat ouder vindt ze de naam niet bij zichzelf passen. Ze kiest voor Miley, nadat haar vader haar de bijnaam ‘smiley’ gaf omdat ze zoveel lachtte als baby. Inmiddels gaat ze door het leven als Miley Ray Cyrus, waarbij Rae een verwijzing is naar haar vader en nog meer naar haar opa die een politicus was voor Democraten en in 2006 overleed. Haar peettante is trouwens Dolly Parton.
 

Vader Billy Ray

In haar jeugd wordt Miley omgeven door beroemdheden. Haar vader Billy Ray Cyrus is een grote Amerikaanse countryzanger en scoort aan het begin van de jaren ’90 hit na hit. Zo breekt hij in 1992, ongeveer tijdens de geboorte van Miley, door met ‘Achy Breaky Heart’. De single haalt nummer 1 in Australië en Nieuw-Zeeland, nummer 4 in Amerika en nummer 25 in de Mega Top 50. Later zou hij nog twee noteringen in de Mega Top 50 op zijn naam schrijven met ‘These Boots Are Made For Walking’ (nummer 27) en ‘Could’ve Been Me’ (nummer 29).
 
Miley heeft verschillende broers, zussen, halfbroers en halfzussen. Velen van hen zijn actief in de showbizz, zoals Trace Cyrus die in 2008 als onderdeel van de band Metro Station een hit scoort met ‘Shake It’. Billy Ray laat zijn kinderen opgroeien op een landgoed van twee vierkante kilometer in een voorstad van Nashville. Hij is gelovig en dus zijn kinderen ook. Miley wordt gedoopt als baptist en loopt in haar jeugd regelmatig rond met een kuishuidsring die staat voor seksuele onthouding. Daar zou ze zich later niet zo aan houden… Vanwege zijn succes is Billy Ray vaak op pad en ook de jonge Miley mag mee. Zo ontsnapt ze op een keer aan de babysitter en rent ze het podium op terwijl haar vader live op televisie een eerbetoon aan Elvis brengt.
 

“Papa, ik wil actrice worden”

Op haar achtste verhuist Miley naar de Canadese stad Toronto omdat haar vader in de serie Doc speelt. Op een dag neemt Billy Ray haar mee naar het theater om daar Mamma Mia! te zien. Miley vindt het geweldig en roept na afloop tegen haar vader: “Dit is wat ik wil papa, ik wil actrice worden”. Ze neemt daarom acteer- en zanglessen en krijgt al snel haar eerste rolletjes. Zo heeft ze een kleine rol in Doc en is ze te zien in Big Fish, een film van Tim Burton. Maar terwijl ze samen met een ander meisje in gevecht is om tegenspeler van Taylor Lautner te worden in The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D, krijgt ze de hoofdrol in de serie Hannah Montana.
 

Hannah Montana

Op haar elfde komt Miley erachter dat Disney Channel bezig is met een nieuwe tv-serie. Hannah Montana gaat over een meisje dat naar school gaat en stiekem een dubbelleven lijdt als een grote popster. In eerste instantie doet ze auditie voor de rol van beste vriendin, maar na het zien van haar bandje wordt ze gezien als kanshebber voor de hoofdrol. Ze wordt door de producers eigenlijk te jong bevonden, maar qua acteerwerk en muzikaliteit steekt ze boven iedereen uit. Na even wachten krijgt Miley uiteindelijk de hoofdrol. Ook Billy Ray is te zien in Hannah Montana, net als in het echte leven is hij haar vader.
 
Op 24 maart 2006 zendt Disney Channel de eerste aflevering van Hannah Montana uit en dat is meteen het best bekeken programma ooit op die zender. Na verloop van tijd neemt de populariteit alleen maar toe en ontwikkelt Hannah Montana zich tot één van de meest bekeken Amerikaanse kabeltevisieshows. In één klap is Miley Cyrus wereldberoemd en steenrijk. Haar moeder had daarom, op advies van Dolly Parton, al wat mensen om haar heen verzameld. Ze zorgde ervoor dat Miley een platencontract ondertekende en een manager kreeg.
 
 

Hannah of Miley

Als Hannah Montana scoort Miley haar eerste hit. ‘The Best Of Both World’, de tune van de serie, wordt op single uitgebracht en haalt nummer 92 in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en komt in Ierland zelfs op nummer 17 terecht. Als onderdeel van haar platendeal met Hollywood Records, onderdeel van Disney, brengt ze verschillende albums uit. Hannah Montana 2: Meet Miley Cyrus is de eerste en die komt meteen op nummer 1 binnen in de Amerikaanse albumchart. Later volgt ook Breakout 2,5 miljoen exemplaren zijn verkocht.
 
In de herfst van 2007 start de Best Of Both Worlds Tour met Jonas Brothers, Everlife en Aly & AJ als voorprogramma. Kaartjes kosten eigenlijk 25 tot 65 dollar, maar worden voor gemiddeld 214 dollar verkocht. De directeur van Ticketmaster spreekt van een ‘gekte die sinds The Beatles en Elvis Presley niet meer is gezien’. Van de tour komt een 3D-film die 31 miljoen dollar in het laatje brengt. In elke grote winkel in Amerika staan op dat moment wel kartonnen Hannah Montana’s en de merchandise is niet aan te slepen.
 
Miley Cyrus is een goudhaantje voor Disney, maar toch komt er na vier seizoen en een film een einde aan Hannah Montana. Op 16 januari 2011 wordt de 98ste en laatste aflevering uitgezonden. Daarin moet het personage van Miley een keuze maken tussen een jaar lang een film opnemen in Parijs of studeren samen met haar beste vriendin Lily. Waar ze in eerste instantie kiest voor Parijs, gaat ze uiteindelijk toch voor haar vriendschap. Een keuze die ze in het echte leven waarschijnlijk niet zou maken.
 

Eerste relletjes

In april 2008 ontstaat er voor het eerst controverse rondom Miley Cyrus. Een hacker breekt in haar Gmail-account en vindt daar foto’s van haar waarin ze ondergoed en een bikini draagt. Het is onschuldig, maar toch biedt ze haar verontschuldigingen aan en zegt ze dat ze niet perfect is. Later die maand brengt Entertainment Tonight het verhaal dat de 15-jarige Miley een topless fotoshoot zou hebben gedaan voor Vanity Fair met de bekende fotografe Annie Leibovitz. Het verhaal blijkt niet juist, want The New York Times meldt even later dat ze gehuld was in een deken.
 
Toch zorgt de rel voor een verhoging van Mileys marktwaarde. Een foto van haar levert vanaf dat moment 2000 dollar op en een foto van haar eerste zoen zelfs 150.000 dollar. De ster van Miley is rijzende en dat merkt ook het prestigieuze TIME Magazine op. Ze wordt eind 2008 opgenomen in de TIME 100, de lijst met meest invloedrijke personen ter wereld. In 2009 is ze volgens het tijdschrift Billboard de op vier na best verkopende zangeres. Niet zo gek want met haar 16 jaar is ze de jongste artiest ooit met vier nummer 1-noteringen in de Amerikaanse albumchart.
 

Los van Disney

Ondanks dat ze veel aan Disney te danken heeft, probeert ze zich steeds meer los te weken van het bedrijf. Dat begint al in het najaar van 2008 als ze zich een wat volwassener imago probeert aan te meten. Het resulteert in een rol in de film The Last Song, die door critici neergesabeld wordt, maar commercieel gezien een succes is. Tijdens de opnames van de film krijgt ze een relatie met de Australische acteur Liam Hemsworth, waarmee ze zich later zelfs zou verloven. Voor het draaien van de film had ze een relatie met model Justin Gaston.
 
Ook muzikaal gaat Miley een andere koers varen. Dat is al te horen op haar single ‘Party In The U.S.A.’ uit augustus 2009 waarmee ze de tweede positie in de Billboard Hot 100 haalt. Ze zet in de ingeslagen weg voort op het album Can’t Be Tamed, haar laatste onder contract van Hollywood Records. Na de release van die cd kondigt ze aan een muzikale break te nemen om zich zo meer te kunnen richten op haar acteercarrière. Ze speelt in LOL naast Demi Moore en is als FBI-agente te zien in de komische film So Undercover.
 
 

Nieuw imago

In 2012 meet Miley Cyrus zich een nieuw imago aan. Haar bruine kapsel met krulletjes maakt plaats voor een kort geblondeerd koppie. Ze krijgt in de persoon van Larry Rudolph een nieuwe manager, eentje die daarvoor met Britney Spears werkte. Dat is niet zo gek omdat Miley en Britney goede vriendinnen zijn geworden. Beiden werden groot onder de vleugels van Disney en kregen daarna te maken met de voordelen maar zeker ook de nadelen van beroemd zijn.
 
Miley tekent een platencontract bij RCA Records, waardoor ze aan de slag kan met haar volgende album. 2013 moet namelijk het jaar worden van haar muzikale comeback. Ze werkt aan het album Bangerz, waar in de zomer van 2013 de eerste single ‘We Can’t Stop’ verschijnt. De single presteert redelijk in de charts, totdat Miley optreedt tijdens de MTV Video Music Awards. Ze heeft een vleeskleurig pakje aan, twerkt met Robin Thicke en zorgt er zodoende voor dat zij na afloop de meest besproken persoon is. 360.000 tweets per minuut gaan er tijdens de show over Miley.
 

MTV Video Music Awards

De toon op Twitter over Miley is negatief, ze zou zichzelf voor schut hebben gezet en krijgt verschillende Amerikaanse ouderorganisaties over zich heen. Die vinden dat de zangeres nog altijd een voorbeeldfunctie heeft richting kinderen. Zelf geeft ze later aan dat ze liever nog een stapje verder had willen gaan door naakt op het podium te verschijnen. Liam Hemsworth kan het allemaal niet meer aanzien en besluit de verloving met Miley te verbreken.
 
Het zorgt er niet voor dat Miley van gedachten verandert, integendeel zelfs. Ze ziet dat door alle aandacht haar singleverkoop beter dan ooit gaat. Waar ze voorheen in een beperkt aantal landen succesvol was in de muziek, staat ze nu wereldwijd op de kaart. Met ‘We Can’t Stop’ komt ze voor het eerst de Mega Top 50 binnen en dan meteen als hoogste nieuwe. Maar het gaat pas echt los met ‘Wrecking Ball’ die inmiddels op nummer 13 staat in de lijst.
 

‘Wrecking Ball’ en Bangerz

Veel mensen zijn geschokt als de videoclip van ‘Wrecking Ball’ op de website Vevo verschijnt. Miley likt aan een hamer en zit naakt op een sloopkogel. Iedereen wil de clip zien waardoor na een paar dagen meer dan 100 miljoen mensen hebben gekeken naar ‘Wrecking Ball’. De reacties zijn negatief, maar voor het eerst weet Miley Cyrus de koppositie te bereiken in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Als de zangeres één uitdrukking goed heeft onthouden dan is het wel ‘sex sells’.
 
‘We Can’t Stop’ en ‘Wrecking Ball’ zijn beiden afkomstig van Bangerz, het album dat sinds begin deze maand verkrijgbaar is. Het is haar eerste cd sinds het stoppen van Hannah Montana, een periode waar ze zich niet meer mee verbonden voelt. Ze werkt samen met hiphop producers als Mike Will Made It, Cirkut, Pharrell Williams en Will.I.Am. Waar er op de muziek vaak niet zoveel commentaar is - ‘Wrecking Ball’ wordt zelfs redelijk goed ontvangen – gebeurt dat wel met de hoes. Op de cover van de deluxe versie van het album staat ze naakt.
 

2014 en verder

Voor volgend jaar staat de release van het volgende album van Miley gepland, waar ze nu al voorzichtig mee begonnen is. Daarnaast zal ze de wereld over touren om Bangerz te promoten en live te spelen. Haar acteercarrière staat momenteel op een laag pitje, maar ook dat is iets waar ze in de toekomst weer mee aan de slag wil. De grote vraag is hoe lang Miley Cyrus haar succes vast kan houden. Lady Gaga profileerde zich in het verleden ook graag met seks en naakt, maar haar carrière bevindt zich in een dip. Overkomt Miley Cyrus hetzelfde of zijn we nog lang niet van haar af?
 

Hannah Montana 'The Best Of Both Worlds'

 

Miley Cyrus '7 Things'

 

Miley Cyrus 'Party In The U.S.A.'

 

Miley Cyrus 'We Can't Stop'

 

Miley Cyrus 'Wrecking Ball'

Laat een reactie achter
 
 
 
 
 
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.